Nové přípravky

16.05.2012 09:33

Z důvodu ukončení registrace Supresivitu začal jeho výrobce FYTOVITA Ostrožská Lhota dodávat na trh nový přípravek v malém balení 10g za přijatelných 70 Kč, firma Agritec Šumperk ho nabízí dokonce za pouhých 45 Kč. Jmenuje se Gliorex a obsahuje dvě houby s fungistatickými účinky rodů Clonostachys (syn. Gliocladium) a Trichoderma. U mečíků přicházejí v úvahu 3 způsoby použití. Suché moření hlíz na jaře, kdy můžete obsah sáčku zředit nějakým inertním materiálem např. mletým vápencem (1:1 nebo i 1:2), abyste ušetřili a zvětšili objem mořícího prostředku. Na účinnost to nebude mít podstatný vliv. S mořenými hlízami normálně manipulujte ručně, protože přípravek je neškodný. Jedině snad alergici citliví na spory hub by si měli dávat pozor (respirátor). Na jaře před přípravou pozemku lze jeho emulzi nastříkat na povrch půdy a rotavátorem pak přípravek zapravit do svrchních vrstev. Později během vegetace můžeme emulzi konví bez růžice nebo postřikovačem bez trysky nastříkat mezi řádky (stačí obřádek) a pak motyčkou nebo kypřičem zapravit do půdy. Zdůrazňuji ale, že to jsou půdní houby, proto tuto skupinu biofungicidů (Supresivit, Polyversum, Trichomil atd.) není vhodné používat k postřikům nadzemních částí rostlin. Pokud vám bude někdo vřele doporučovat postřik na list proti Botrytis u mečíků nebo proti plísni u rajčat a brambor, berte tyto rady s velkou rezervou. Více v kapitole Prevence.

Jelikož mi neustále docházejí dotazy na to, jaké systémové přípravky proti třásněnce použít, tak jsem se tímto tématem trošku podrobně zabýval a zjistil jsem, že je dnes nabídka pesticidů obrovsky široká a nepřehledná díky velkému množství nových přípravků, je v ní úplný galimatyáš, kolikrát se ani nedovíte, jaký prostředek to je nebo údaje na balém balení jsou nepřesné a zavádějící, takže se vůbec nedivím zahrádkářům, že jsou bezradní a koupí prostě to, co jim prodavač vnutí. Nejběžněji k dostání jsou dva systémové insekticidy, MOSPILAN 20 SP a CALYPSO 480 SC. Oba jsou poměrně tolerantní ke včelám a nejlépe je používat oba a střídat je. Mospilan má výbornou akropetální účinnost (směrem vzhůru, do nových listů a poupat), systémový účinek se dostavuje za 5 - 7 dní a dlouhou dobu trvá (až 2 - 3 týdny). U třásněnky se doporučuje 2 - 3x vyšší koncentrace vzhledem k její vyšší rezistenci vůči insekticidům. Kolega Janouš používá proti třásněnce systémový přípravek Perfekthion, který má stejnou účinnou látku jako bývalé Bi 58. Tento přípravek je však pro včely jedovatý.

Na základě doporučení Petra Šmídy, který pracuje u firmy Bayer, což je jeden z nejvýznamnějších hráčů a tažný kůň na poli vývoje a výroby moderních pesticidů, uvádím ještě dva přípravky vhodné na likvidaci třásněnky u mečíků. Byly vyvíjeny a vyzkoušeny na hospodářských plodinách (řepka, brambory, obilí), ale analogicky je lze použít i u mečíků. Používají se ve velkovýrobě, proto jsou k dostání jen ve velkém balení, ale kdo pracuje v zemědělství určitě bude mít možnost si je opatřit.

BISCAYA 240 OD je vylepšené Calypso s účinnou látkou ze skupiny CNI (thiacloprid) a moderní OD formulací založenou na olejové bázi, která zdokonaluje využití účinné látky. Dodává se v kapalné formě a doporučená dávka je 0,3 litru na hektar (na ar 100x méně).

PROTEUS 110 OD je moderní dvousložkový insekticid obsahující systémovou a kontaktní látku. Dlouhodobý a zpomalený účinek CNI je doplněn okamžitým kontaktním účinkem deltamethrinu. Doporučená dávka je 0,75 l/ha.

Příprava postřikové jíchy. K postřikům většinou používáme koncentrace 0,05 až 0,1%. Uvedené dávky považujte za nejvyšší, nikdy je nezvyšujte u organofosfátů (Perfekthion, Nurelle), hrozí popálení rostlin. K popálení může dojít i při správné koncentraci, ale nevhodném klimatu, při postřiku za slunečního úpalu. Přípravky Calypso a Mospilan jsou po této stránce bezpečné. Obsah postřikovače vystříkejte na plochu jednoho aru (100 m2).

Mospilan 3 - 3,5 g + 6 l vody. Calypso 2 - 2,5 ml + 5 l vody. Biscaya 4 ml + 8 l vody. Proteus 7,5 ml + 8 l vody. Perfekthion 8 ml + 8 -10 l vody. Nurelle 6 ml + 8 l vody.

Letos jsem odzkoušel na třásněnku Calypso a vůbec jsem s ním nebyl spokojený, očekával jsem razantnější účinky. Třásněnka je asi dost odolná, možná by bylo potřebné zvýšit koncentraci aspoň na 6 ml na ar. Příští rok vyzkouším nový přípravek Confidor. Calypso proto nedoporučuji a přikláním se ke kombinaci Perfekthion a (nebo) Mospilan.