Stále aktuální třásněnka

12.11.2013 09:42

 

Dobrý den, čtu si Vaše rady jak pěstovat mečíky, zaujaly mě a snažím se jimi řídit a proto se na Vás obracím s prosbou o posouzení mého problému. Po sklizni vypadaly hlízy zdravě, po následném oloupání a omytí se na nich zhruba během 3 - 4 týdnů sušení objevily tyto změny dle přiložených snímků. Žádám Vás laskavě o posouzení a názor o jakou chorobu se jedná a na další postup. Děkuji a těším se na odpověď. Věra

Jelikož mi stále přicházejí dotazy tohoto typu s podobnými obrázky, rozhodl jsem se odpovědět podrobněji, aby si to mohli přečíst všichni pěstitelé mečíků.

Je vidět, že tento problém je mezi pěstiteli stále nejrozšířenější a v některých oblastech dokonce limitující pro úspěšné pěstování mečíků. Žádná panika není nutná, nejedná se o chorobu, ale je to následek sání třásněnky na povrchu hlíz. Na řezu krásně vidíte, že hlízy jsou úplně zdravé, uvnitř čistě žluté barvy. Houbová choroba by postupovala do hloubky hlízy, pletivo by bylo hnědé nebo nahnilé. Třásněnka saje pouze na povrchu, proto je její poškození vždy jen povrchové. Tyto hlízy můžete po chemické likvidaci třásněnky bez obav vysadit. Je vidět, že pěstujete mečíky v oblasti bohaté na výskyt třásněnky, určitě to bude o hodně teplejší klima, než v jakém pěstuji mečíky já, protože problémy s třásněnkou v takovém rozsahu se u mne nevyskytují. Chemická likvidace během vegetace je podrobně popsána v následujícím článku. Ve vašem případě je bezpodmínečně nutné moření v insekticidu ihned po sklizni, po odstranění starých hlíz, natě a kořínků, v době před sušením, abyste si třásněnku nedonesla domů, do skladu. V teple během sušení je aktivní, rozletí se po místnostech a pak se zase stěhuje na hlízy a znovu je napadá. Nyní uložte hlízy do chladna 2 -5 stupňů, max. 10, při těchto teplotách třásněnka hibernuje, a proto nesaje. Moření v insekticidu provedete až před výsadbou. Další rady jak se vypořádat s třásněnkou najdete i v Knize návštěv.

Tmavě hnědá skvrnka nahoře nad klíčkem je maličké napadení bakteriózou, je nevýznamné, je to jen vada na kráse a můžete ji nožíkem vyloupnout. Půjde to lehce, ale není to nutné. A ještě jedna důležitá rada. Zbytek stonku (hnědý špalíček uprostřed hlízy) musíte vždy při loupání a čistění hlíz odstranit. Často bývá nositelem houbové choroby Botrytidy, která je za určitých příznivých podmínek schopna vniknout do hlízy a způsobit středové vyhnívání zvané srdéčková hniloba hlíz. Ve vašem případě to nehrozí, hlízy jsou zdravé a viditelně v dobré kondici. Na řezu je rovněž krásně vidět světlejší mrtvá středová část, to je baze květného stvolu, který vyrůstal ze staré hlízy a nová hlíza se vytvořila kolem něho. Dobře si to prohlédnout doporučuji všem, kteří stále tvrdí, že mečík vykvétá z nové hlízy. Řez rovněž prozradil, že suknice původní cibule, které vznikají zduřením baze listů, jsou už úplně srostené a nabývají charakteru hlízy. Proto se zásobní orgán mečíků správně botanicky nazývá cibulovitá hlíza. Názvy hlíza a cibule, kterou spíše používají běžní zahrádkáři, jsou si tudíž úplně rovnocenné, oba jsou stejně nepřesné.

Paní Věře děkuji za zaslání vzorových ilustračních fotografií a doufám, že příští rok dáte těm třásněnkám všichni pořádně za uši.