Topten

25.09.2014 08:38

Všechny krásky, které nám letos vykvetly a uchvátily u srdce máme ještě v živé paměti a to je ideální doba pro napsání toptenu. Během VČS už je dost pozdě, proto každý marně loví v paměti co na hlasovací lístek napsat a často si uvědomí na co zapomněl až doma. Samozřejmě i příští rok bude každý člen tu možnost na VČS mít, vedle toho můžete jako minule posílat své hlasy na můj mail lrypar@email.cz nebo ho přidat k objednávce. A pokud jsou tyto možnosti pro některé členy opozice příliš žinantní, mohou svůj topten poslat P. Šmídovi na adresu smida.petr@gmail.com a nebo uveřejnit na jeho stránkách. Hlasování se mohou zúčastnit všichni pěstitelé mečíků i nečlenové Gladirisu, či jen návštěvníci našich stránek.

Letošní říjnový srpen a propršené září dalo u nás na severní Moravě mečíkům pořádně zabrat, silná invaze botrytidy neomylně ukázala na to, které odrůdy si zaslouží pozornost a které půjdou do stoupy, protože nemá smysl je dále pěstovat. A to se odráží stále více i v mém výběru, spolehlivé stálice přibývají na úkor nevyzpytatelných jednosezonních hitů.

1. Barborka. Pokud se ji nebudete snažit přehnaným hnojením vyhnat na 30 puků a bude mít obvyklých 22 - 26 poupat, což odpovídá vyrovnané výživě, bude vždy dokonalá, s perfektní stavbou klasu, absolutně rovným stonkem a pevným uchycením květů. Je to skutečná královna trhu, krásnému a výraznému oku žádný zákazník neodolá, navíc vyniká zdravotním stavem a množivostí.

2. Patricia Ann. V našich drsnějších podmínkách je absolutní jedničkou mezi růžovými. Kultivar, který má koule a zároveň úžasnou eleganci. Vždy jasný favorit na zisk Grand Championa. Velmi zdravý, listy krásně zelené a ani stopa po botrytidě.

3. Dandy.  Stejně jako Star Performer potřebuje dopěstovat velkou hlízu (rostliny z menších hlíz je nutné bezpodmínečně odhlávkovat), teprve pak se ukáže v plné kráse a dá perfektní soutěžní klasy s dokonalou stavbou jak klasu, tak květu, s nádherným nákvětem a 22 -23 puky. Dělá čest svému jménu. Díky úchvatné množivosti a skvělému zdraví bude perlou pro velkopěstitele.

4. Laguna. A toto je zase absolutní jednička mezi modrými. Pohádkový kultivar, který zvlněním a voskovitostí nemá ve své třídě konkurenci. Dává dlouhé klasy a až 23 poupat. Má jen jedinou maličkou vadu, občas trpí slabším uchycením prvních dvou květů.

5. Regent. Z mého pohledu je to nejlepší semenáč od kolegy Domského. Krásná, sytá barva a dlouhé, rovné klasy s výborným uspořádáním květů. Zařazuji ho do množení jako skvělou náhradu za R 1108, který patrně neprojde testem a bude vyřazen.

6. Romanka. A toto je zase nejlepší semenáč od Václavíka. Romanku si cením hlavně pro její ranost. Kvete zároveň s Barborkou a Ledopádem v druhé půlce července a tato trojice nemá v tý době konkurenci. Lahodný odstín růžové, velké květy se soutěžní stavbou, není co vytknout.

7. Domina. Je pěstitelsky náročnější, ale je to můj miláček a to nejen proto, že vyhrála na Floře Olomouc. Cením si toho, že je schopna dávat skvělé výstavní klasy i z výsadby malých, sadbových hlízek. 

8. Abraxas II. I přesto, že to není dokonalý odstín tmavě fialové jako třeba Purple Haze, má stále moje sympatie, mám slabost pro tyto barvy. Nahrazuje to krásným zvlněním a voskovitostí a navíc dává poměrně mohutné, výstavní klasy. Maličkým nedostatkem je sklon k mírnému křivení stonku. Nu což, nikdo není dokonalý.

9. Samba. Tento kultivar si cením hlavně pro absolutní spolehlivost a barevnou přitažlivost na výstavním stole. Šmourované jsem už okoukal a protože tím do popředí vystupují jejich pěstitelské nedostatky, citlivost na botrytis, křivení stonku, často zděděné od Oscara, propadají se v žebříčku stále hlouběji. Naproti tomu stará dáma Samba si stále udržuje svůj skvělý standard, prostě neumí zklamat.

10. Fireball II. Platí totéž, co pro Sambu, absolutní spolehlivost. Díky tomu poráží a eliminuje v této kategorii velmi podobné novinky jako je Červený baron nebo moje Fakule.

Lavička náhradníků: Koketka, Star Performer, Olympia, Amethyst, Crowning Glory, Černý kámen, Purple Haze.